Yin & Yang symbool

De ordening van de wereld heeft volgens de Chinese filosofie "De Tao" (de weg), een vorm gevonden in het Yin Yang symbool. Yin en Yang zijn de de namen voor de twee, elkaar aanvullende universele basisprincipes.

 

Het is dan ook te simpel om te stellen dat het Yin Yang symbool alleen betekent dat alles uit elkaars tegengestelden bestaat. Het is een symbool, en symbolen hebben altijd meerdere lagen van betekenis.

 

Het Yin Yang teken probeert je duidelijk te maken dat alles met elkaar in relatie staat. Dat niets zonder elkaar kan bestaan, zoals 'warm' alleen bestaat in relatie tot 'koud'. Je kunt iets alleen 'dik' noemen als er een 'dun' vergelijk is. En er is geen 'positief' zonder negatief. 

 

Het laat zien dat polariteit complementair is aan elkaar. Je kan pas ergens iets van vinden als je het kan vergelijken met iets anders. Dualiteit laat je inzien dat beide kanten ervaren kunnen worden. Zonder dualiteit valt er weinig te ervaren.

 

Alles is energie en energie is altijd in beweging. Het Yin Yang teken laat zien dat dualiteit een dynamisch proces is. Niets is 100% Yin of 100% Yang. De tegenstellingen kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze vullen elkaar aan en stoten elkaar af. Het zijn waarden die afhankelijk zijn van elkaar en elkaar beïnvloeden. 

Het Yin Yang teken is een bekend Chinees symbool in het westen. De zwarte helft is Yin en de witte helft is Yang, met een zwarte stip in het witte deel en een witte stip in het zwarte deel. De middenlijn is een golfbeweging. De kenmerken geven de voortdurende wisselwerking aan van beide krachten. Het symbool staat voor balans en harmonie, de balans tussen Yin & Yang. Alles is in een bepaalde mate Yin en/of Yang.